Oamenii de ştiinţă au studiat ADN-ul a 27.000 de oameni originari din Europa, Asia de Sud, China, America de Sud şi Orientul Mijlociu, voluntarii completând şi un chestionar referitor la dieta personală.
Cercetarea a inclus o analiză a riscului de a suferi de afecţiuni cardiace, risc ce este amplificat de o variantă genetică a cromozomului 9p21. Cercetătorii au descoperit că persoanele ce aveau varianta genetică ce predispune la probleme de inimă prezentau un risc mai mic de a fi victima unei afecţiuni cardiace în cazul în care dieta lor conţinea multe fructe şi legume.
Unul dintre conducătorii studiului, Dr. Jamie Engert de la Universitatea McGill din Canada, a comentat rezultatele cercetării: „Ştiam că variantele genetice 9p21 cresc riscul de a suferi de o afecţiune cardiacă, însă a fost o surpriză totală să descoperim că o dietă bogată în fructe şi legume reduce acest risc„.
Profesorul Sonia Anand, co-autor al studiului, a completat: „Rezultatele cercetării noastre constituie un nou motiv pentru a urma recomandarea specialiştilor în sănătate publică de a consuma zilnic 5 porţii de fructe şi legume”.
Sursa: PA